KALEVALA ELÄVÄNÄ TAI KUOLLEENA VOL 1

KALEVALA ELÄVÄNÄ TAI KUOLLEENA VOL 1

Vallila Music House Oy julkaisee Kalevala elävänä tai kuolleena -albumin. Äänitteellä esiintyy mielenkiintoinen kattaus kotimaisia artisteja, joita ei suoralta kädeltä osaisi yhdistää Kalevalaan.

“Halusin että tämä pelin avaus tulee puskan takaa, eli enimmäkseen sellaisilta artisteilta, joilla ei ole  aikaisempaa suoraa kosketusta kansanrunouteen. Kyselimme monilta, ja rohkeimmat uskalsivat tässä vaiheessa vastata haasteeseen. Tässä rock-estetiikka yhdistyy luovalla ja luontevalla tavalla  vanhimpaan meillä tunnettuun traditioon. Kalevala elävänä tai kuolleena –projekti:lla on tulevaisuudessa lähes rajattomat mahdollisuudet rikastaa kaikkien taiteiden ja kulttuurin muidenkin alueiden kasvua omista juuristamme käsin, kunhan se tuodaan ihmisten tietoisuuteen ja katutasolle ilman turhaa juhlallisuutta. On meistä kiinni onko se elävä vai kuollut” toteaa Tuomari Nurmio levyhankkeen taustasta.

Kalevala elävänä tai kuolleena -albumilla ovat Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen ja Paleface & Mikko Heikinpoika, Ismo Alanko, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset, Pekko Käppi & K:H:H:L, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa ristiriitaista suhdettaan tähän klassikkoon, ja mitä mielenkiintoisimpia tulkintoja on kohta kuultavissa tällä äänitteellä. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä.

“Vuosi sitte kesällä, kun sain kutsun liittyä tähän hienoon tempaukseen, niin ensimmäinen ajatus oli, että saakeli en tiedä Kalevalasta yhtään mitään. Sitten vetäydyin metsämökille muusani luokse ja sit siellähän sattumalta urkuharmoonin päällä odotti Kalevala. Kuinka ollakaan ja sit otin sen heti ja avasin ja ensimmäinen, mitä siel luki oli: vaatteen läpi näkyy hipiä, hipiän läpi näkyy liha, lihan läpi luu, luun läpi ydin ja ytimen läpi näkyy väki. Aika lakkasi kulkemasta siinä hetkessä, mä mietin et ei vitsi mikä laini, ei vitsi mitä hahmoja, ja sit mä sillä istumalla mä tiesin, että se toinen biiseistä väkisinkin käsittelee väkeä ja sit myös tää toinen Ilman Impi on eräänlainen toisinto siitä niinku väen voimasta. Siinä lähestytään sitte ennemminki semmosest kulmasta, että jos Väki biisissä on se viesti, että tavallaan sitä väkee täytyy kunnioittaa, niin sitte Ilman Impi tulee siihen pisteeseen, et sen on pakko laskeutua sinne laineille ja niinku antautuu myös tavallaan sille leikille oman väen kanssa.”kertoo Maria Mattila säveltämistään biiseistä. 

Albumi julkaistaan digitaalisena, vinyylinä ja cd:ä

 1. PALEFACE & MAIJA KAUHANEN – TIETÄJÄN TIE
 2. TUOMARI NURMIO & TOHTORI HILLILÄ – TULIKIPINÄ
 3. PEKKO KÄPPI & K:H:H:L – AINO
 4. MARA BALLS – VÄKI
 5. ISMO ALANKO – VIHAAN KALEVALAA
 6. FAARAO PIRTTIKANGAS & NUBIALAISET – LAULUT LUODUILLE
 7. MARA BALLS – ILMAN IMPI (ei mukana vinyylillä)
 8. TUOMARI NURMIO & TOHTORI HILLILÄ – EKSYIN TUONELAN TUVILLE
 9. SUISTAMON SÄHKÖ – TUONELAN TYTTÖ
 10. PEKKO KÄPPI & K:H:H:L – KIROHEVONEN
 11. PALEFACE & MIKKO HEIKINPOIKA – LOITSU
 12. FAARAO PIRTTIKANGAS & NUBIALAISET – PUUTARHA
 13. JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA – VOYAGER

Kalevala elävänä tai kuolleena -festivaali järjestetään 20.-21.9. Tavastia-klubilla. Festivaalilla esiintyvät levyn artistit Pekko Käppi & K:H:H:L, Jaakko Laitinen & Väärä raha, Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Mara Balls, Suistamon Sähkö, Ismo Alanko, Paleface Faarao Pirttikangas & Nubialaiset ja Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa. Koko festivaalin ennakkohintaiset liput ovat myynnissä Tiketissä.

www.kalevalafest.fi
Facebook: kalevalafest
Instagram: @kalevalafest

Kuvia: http://bit.ly/kalevalafest_kuvat